Medlemmar

TRUMPET


TommyTTommy Törnqvist – trumpet
För oss som var unga på 60 talet var den naturliga vägen till ett musikaliskt liv att börja i musikskolan. Efter en hel del övningar tillsammans med Seved Mehlqvist, och senare med Stig Larsson, blev det några år i Musikskolans Blåsorkester. När man sedan tyckte att man blev för gammal för musikskolan kunde jag börja med Oxelösunds Stadsmusikkår som var mycket livaktig på 70 talet.
Eftersom man alltid vill pröva något nytt blev det först storbandsmusik när man fick chansen att börja i Hasse Nordmarks Storband som det hette på den tiden. Bandet antog senare namnet Oxelösound Big Band, till stor del för att många av bandets medlemmar kom från Oxelösund, och att kommunen stod för replokalen där. Dansbands musik var också något man ville prova. Några år blev det i Freddys orkester och i Lasse Bergs orkester. Från och till blev det också inhopp i Filharmoniska Sällskapen både i Nyköping och Oxelösund.
Sedan ett antal år tillbaka spelar jag också Ess kornett i en liten brunnsorkester vid namn Sextetten Flextetten.

AndersFAnders Fröjd – trumpet
Jag har alltid spelat blåsmusik i olika formationer. Jag är en så kallad produkt av den gamla hederliga Musikskolan. Började i musikskolan med den obligatoriska blockflöjten i årskurs 2 och blev uppgraderad till trumpet året efter. För att få börja i Musikskolans lilla orkester bytte jag till althorn. Konkurrensen på trumpet var tuff på den tiden. Med tiden levlade jag upp till stora orkestern och sedan även till Oxelösunds Stadsmusikkår. Med åren kom rutin och jag kunde byta tillbaka till trumpeten. I Oxelösound började jag 1994. Under en tioårsperiod i början av 2000-talet hade jag att avbrott från bandet på grund av att jag levde i exil i Söderhamn och hade småbarn i huset. Med mina knappa 50 år tillhör jag fortfarande ungdomarna i bandet. Jag har ju bara spelat i typ 40 år.

ErikaFErika Fröjd – trumpet
Jag ville ju så gärna spela tvärflöjt så jag blev ärligt talat rätt besviken när jag fick mitt tredjehands-alternativ i valet till musikskolan: trumpet! Men jag lyckades komma över besvikelsen och tydligen var det inte så illa eftersom det är det jag fortfarande spelar. Under skoltiden blev det blåsorkestrar och så småningom Oxelösunds Stadsmusikkår för att under gymnasietiden utökas med diverse jazzgrupper och även min första omgång i Oxelösound Big Band. Studier tog mig vidare till Stockholm med spel i student- och kårspexorkestrar innan jobb och åter musikkår tog vid uppe i Söderhamn. Småbarnsår och en återflytt till Oxelösund gav ett tillfälligt avbrott i spelandet, men sedan dök tillfället upp 2010 att åter ta en plats på tredjetrumpetarstolen i Oxelösound.

SAXOFON


BertilMBertil Malm – 1:a alt/klarinett
I folkskoleålder sattes jag i pianolektioner med inte särskilt lyckat resultat (dock lärde jag mig läsa basklav). Envis mor anmälde mig till Finspongs Gossorkester där jag fick lära mig att spela klarinett, vilket under realskoletid utvecklades till skolorkestrar samt även i ortens symfoniorkester. Tonåren ägnades alltmer åt saxofonspel i dåtidens jazz=dansmusik (!) i flera olika orkestrar, alltifrån ”litet storband” till mindre sättning. Efter militärtjänsten krävde föräldrarna att jag skulle studera till ett ”riktigt yrke” så jag blev ingenjör och livet rasade förbi med olika arbetsgivare, nybildad familj mm. Det fanns under ca 10 år inte tid för ett musikinstrument …Men så i mitten av 70-­talet i Stockholmstrakten blev det någon slags omtagning med klarinett i symfoni och saxofon i storband ända tills jobbet 1980 krävde flytt till Nyköping, där Oxelösound Big Band hade en vakans på altsax. Och på den vägen är det fortfarande…

BerntABerndt Andersson – 2:a alt

BjornKBjörn Kullnes – 1:a tenor
Som son till en konsertpianist/pedagog och organist/kompositör förväntades att jag skulle traktera ett klaverinstrument. Därför blev det naturligtvis inte så. Lyckan blev fullkomlig när pappa kom hem med en Bessonklarinett på min sexårsdag. Jag började direkt ta ut melodier på gehör, men var tvungen att spela igenom Blockflöjtsspelets ABC som sjuåring innan jag på allvar fick traktera mitt instrument. Tretton år ung fick jag och mina kvartettkompisar vår första betalda dansspelning. Det var Gerry Mulligan, Basie, Ellington och Sylvain som gällde. 20 kronor per skalle 1957. Det var stort. Med saxofon och klarinett har det med åren blivit dansband, storband blåsorkestrar och filharmoniska sällskap i alla dess former. 1967 träffades Hans Nordmark, Lars ”laxen” Lindqvist, Håkan ”Fuffe” Lundqvist, Sören Ohlsson, Torbjörn ”Tobbe” Rosdahl, Anders ”Jag vet ett litet hotell” Karlsson och jag i en källarlokal på Östra Kyrkogatan i Nyköping. Det var grejer på gång. Storbandsmusiken skulle bevaras. 1968 hade Hans Nordmarks/Oxelösound Big Band sin första offentliga konsert.

AndersJAnders Jansson – 2:a tenor
– Piano blir nog bra, tyckte mamma….. Jag kämpade på några år tills brorsan kom hem med en trombon. Då mina armar var för korta för det instrumentet, började jag spela barytonhorn i stället. Många mil marschmusik blev det sedan i TBV:s ungdomsorkester i Norrköping och vi gjorde flera utlandsresor. Men saxofon verkade vara häftigare att spela som tonåring och på den vägen är det. Jag har spelat i Oxelösound sedan 2015

EwaFEwa Fellnert – barytonsax
Jag älskar att spela på min kära barytonsax och helst tillsammans med andra. För mig började musicerandet när en av mina döttrar började i Trosa musikskola. Läraren där tyckte att det var bra om någon förälder var med i gruppen så jag började spela med barnen. Livet fick en ny dimension. Jag har inte slutat spela sedan dess men det har nog tyvärr många av barnen. Ganska snart började jag spela med i det då relativt nystartade Trosa Storband eftersom jag bodde där då, några tjejer och jag bildade också en saxkvartett – Truesax och jag fick uppleva den härliga känslan av att skapa musik tillsammans. Blev antagen i det anrika storbandet Oxelösound Big Band 2014 och jag trivs förträffligt och längtar alltid till tisdagkvällarna. Jag spelar numera också i 5sax&komp från Nyköping.
Jag är född i Nyköping, har levt mitt vuxna liv i Trosa och är sedan 2006 Söderköpingsbo – mycket resa med bil blir det – med det är det värt 🙂

TROMBON


JorgenJJörgen Johansson (repetitör)1:a trombonist i Oxelösound Big Band – har varit knuten till Sveriges Radios Symfoniorkester i 40 år ända till sin pensionering. Under dessa år spelade han också i många av de mest kända storbanden som Thore Ehrlings, Leif Kronlunds, Nelson Riddles, Gugge Hedrenius och inte minst det berömda Radiobandet, initierat av Olle Helander.

GustafBGustaf Bergmark – trombon
Jag började i Saltsjöbadens musikskola när jag var 12 år gammal. Jag ville egentligen spela trumpet som Louis Armstrong men min utmärkte lärare Sven Dohlin sa att jag som har tjocka läppar borde spela ventilbasun istället. Nåja, det fanns ju Jack Teagarden, Glenn Miller, Kid Ory m.fl. att lyssna på så det kändes helt OK. Utanför musikskolan lyssnade jag och mina kompisar på jazzplattor och försökte sen spela likadant. Musikskolan ägde inga tromboner men efter några år lyckades jag få mina föräldrar att bekosta en sådan.
Jag flyttade till Nyköping 1968 och började först i manskören SN, sen i Oxelösunds Stadsmusikkår med den inspirerande Arne Sehlstedt som ledare. 1975 började jag i Oxelösound Big Band men tog så småningom en timeout på 16 år för att spela i Dixie Tigers från 1984. Jag återkom dock till storbandet 2010.

UrbanMUrban Murén – bastrombon

KOMP


ChristerAChrister Andersson – piano

JanOweCJan-Owe Carlsson – trummor
Började musikskolan i Falköping med mandolin och Cello i början av 60-talet. Efter att ha massakrerat mors samtliga stickor och kökspall vid 9 års ålder så stod det kart att det enda som kunde komma ifråga var att spela trummor. 1965 flyttade familjen till Nyköping och jag fick möjlighet att få en fantastisk skolning via Nyköpings kommunala musikskola. Hela 6 timmar i veckan under många år lade definitivt grunden för en bra fortsättning. Har spelat i många lokala band under 60-70 talet varav gruppen “HETS” (1975 – 1980)var den mest framgångsrika med framträdande i Sveriges Radios program Tonkraft (Live) och skivinspelning i början av 80-talet. I ungdomsstorbandet “Nicopia Brass” växte mitt intresse för storbandsmusik. Har varit med i Oxelösound Big Band i 25 härliga år totalt. Går på Batteri!

JarkkoMJarkko Möttönen – elgitarr